torsdag 20 mars 2008

En helt fantastisk kväll.

Igår, onsdag, tog Markus med mig till restaurangen Kock & Vin på Viktoriagatan! Ett ställe i samma stil som Basement där vi var för drygt ett år sedan.

Tänkte berätta lite om det eftersom det är en sådan fantastiskt lyxig känsla över hela besöket när man är på en sådan fin restaurang
Vi åt sjurätters, Ja, ni läste rätt. Det var väldigt, väldigt många rätter, 4 timmar tog det & jag åt nog mer igår än vad jag gjorde sammanlagt under hela förra veckan, haha.
Vår meny hette Sinnenas Meny. Önskar att jag hade bilder på allting för det var verkligen FINT, upplägget & porslinet osv, men tror att Markus hade strypt mig ifall jag hade börjat att fotografera därinne, med alla "fina äldre" & servitörer som sprang runt osv... nej där gick faktiskt min gräns också.
Istället får ni hålla tillgodo med menyn som jag precis varit inne & knyckt på deras hemsida (www.kockvin.se), eftersom jag omöjligt kan komma ihåg alla ingredienser på egen hand :).
Innan själva "menyn" började fick vi varsin aptitretare. Först trodde jag att det var någon form av ljusstake som bars in eftersom det var en stängd glasburk som var helt igenimmad. Men när man öppnade den kom det ut massa rök & maten framträdde. Innehållet bestod av makrill, purjolök & nåt mer (tyvärr minns jag inte vad), minns iaf att det var väldigt gott, smakade rökt & mustigt :).
Sinnenas Meny

1. Potatisfriterat Grebbestadsostron med halstrad pilgrimsmussla samt rökt äggvita och klorofyll på spenat och persilja
Började starkt med kvällens största & enda prövning för mig, jag som inte äter skaldjur hade nu både ostron & mussla framför mig. Men musslan var faktiskt god! Låg som tur var inte i ett "skal" utan såg ut som en liten fyrkantig köttbit. Godare än jag trodde! Ostronet fick jag dock tvinga ner, tur att det var friterat!

2. Bakad långarygg med pepparrotscrème, savoykål och rökt sidfläsk samt pulver på rostad arabica
Mmm! Denna var supergod! Vi satt & njöt båda två! Den rostade Arabican pudrades på med en pensel, hihi, lite fräckt. Pepparrotscremen var helt kanon!


3. Pannstekt kalvbräss med bakad palsternacka, emulsion av kålrot samt rostade hasselnötter
Jag som är grymt mycket mer kött än fiskmänniska gillade detta väldigt mycket! Marinaden som köttet låg i var underbart god & hasselnötterna gjorde sitt!

4. Stenbitskaviar gravad med fänkål samt rivna pumpakärnor och gräddfil
Denna kallades för mellanrätten & fungerade mer som ett sätt att "fräscha upp" mellan de andra rätterna (tror jag) då det var lite saltfriskt i smaken & förde tankarna till lakritsshots. Haha jo faktiskt, iaf tyckte vi att det gjorde det.

5. Kryddpepparstekt canettebröst med mjölksyrad endiv, potatis och ankleverskum samt äppelgelé
Potatis i form av ett vitt skum ovanpå köttet, det har jag aldrig ätit förut. Men gott var det :). Äppelbitarna & äppelgelen gjorde verkligen sitt till det med, det var denna som kallades för varmrätten.



6. Havtornssorbet med pressade morötter
Dags för den första av de två efterrätterna! Den syrliga. Havtorn var en sorts bär som de hade gjort sorbet på. Detta täcktes av morötter & i botten låg rivet rågbröd(!). Var mycket godare än vad det låter kan jag säga!


7. Glass på kokosmjölk med passionsfruktssfär täckt av ljummet skum av manjarichoklad

Mmm! Denna var verkligen god. Såg ut ungeför som en fluffig variant av chokladpudding med crispkulor i. I botten var det en kräm av passionsfrukt & allt detta serverades i en varm skål. Vid sidan av fick man en sked med kokosglass som man skulle hälla på det varma för att det på så sätt skulle blandas. Ljuvligt!

Där har ni den, sinnenas meny. Ni borde testa :)! Vet att många av ingredienserna låter skumma, men tro mig, jag är den mest kräsna människa jag känner & jag tyckte att ALLTING var jättegott (förutom ostronet då). Vet inte hur dom lyckades eftersom jag vanligtvis inte äter hälften av det där, men kanske var det lite magi inblandat i det hela.

Till de två första rätterna drack vi ett väldigt gott vitt vin & till de resterande blev det ett rött. Värt att nämna är även deras goda hembakade bröd, speciellt ett mörkt saftigt & ett med basilika & stora fetaostbitar i, Mmm! Ville nästa smuggla ner ett i väskan & tvinga Nöjds att leka Copy Cats.

Som jag sa i början, efter 4timmars ätande var vi alltså klara, & jag var görmätt! Tur att det bara är små avsmakningsportioner man får, men ändå. Vi fick våra jackor som var varma & goa efter att ha blivit uppvärmda i deras värmegarderob, & sedan åkte vi hemåt.

Där väntade nästa överraskning! Vid Markus säng stod en vas med tre stycken rosor i, bredvid stod ett kort & på överkastet låg det fullt med rosenblad! Gissa om jag blev glad! =).

Så det var min onsdagskväll. Kan säga att den kändes väldigt lyxig ifrån början till slut. Tack Markus :). Jag älskar dig.


3 kommentarer:

Jennie sa...

Majj Gadd jag vill oxå men Rickard tycker att det är onödigt snyft. vad gick kalaset på?

Lindiz sa...

Du borde nog ha en matblogg du gumman ;-) Syns imorn darling...

Ella sa...

Det lät ju hur fint som helst,det är inte vilken brud som helst som blir bjuden på sådana restauranger,men fin brud, ska ha fin mat=) Pössa